Pasientinfo Konsultasjon
Ved første besøk hos oss vil behovet for tannregulering bli vurdert og diskutert. Det er nødvendig å ha en henvisning for barn,ungdom og evt pasienter som har krav for refusjon. Henvisning får man fra den offentlige tannhelsetjenesten (barn og ungdom) , eller tannlegen man bruker (voksen)
Vi ser på hvordan vi best mulig kan stille diagnose og lage behandlingsplan med hensyn til tidspunkt, apparatur, behandlingstid og ønsker.

Hvis det er bittfeil som er aktuelt å behandle og pasienten/foresatte ønsker å begynne, tar vi røntgenbilder, foto og skann. Etter nøye behandlingsplanlegging møtes vi så til ny grundig orientering om behandlingsmetode, kostnader og tidsperspektiv.
Dersom pasienten har lang reise til oss pleier vi ofte starte behandlingen allerede ved andre besøket om det er ønskelig fra foresatte. Behandlingen planlegges ut fra diagnosen og er alltid individualisert og basert på det siste innen forskning og teknologiutvikling. Den tar utgangspunkt i normalverdier for funksjon , estetikk og at behandlingsresultatet skal bli så stabilt som mulig. Om behandlingen skal utsettes til senere pga tannutviklingen, vil pasienten få tilbud om å bli innkalt på det aktuelle tidspunktet.
Hvordan sette på tannregulering
Det å sette på tannregulering er som å lime små «smykker» på tennene. Det er ikke noen smerter forbundet med påsetting av tannregulering. Det tar ca. 45-60 minutter å sette på tannregulering i begge kjever. Se videoen under for nærmere informasjon.
Informasjon etter påsetting av tannregulering
Den viktigste oppgaven pasienten utfører etter å ha fått påsatt reguleringen, er tannpussen, som skal utføres grundig hver morgen og kveld, hver dag, under hele behandlingen. Det vil bli undervist i tannpussteknikk (horisontal scrub) samt instruksjon i bruk av solobørsten. DET TAR 5 MINUTTER Å PUSSE TENNENE ORDENTLIG HVER GANG. TOTALT 10 MINUTTER HVER DAG! Det skal skylles med fluorskyllevann 0,2 % hver kveld før man legger seg. Her er det viktig ikke å skylle med vann etterpå, da dette reduserer effekten av fluorskyllevannet. Fluorskyllevann fås kjøpt på ethvert apotek Dårlig renhold vil medføre at emaljen på tennene skades. Disse skadene er begynnende hull som sees som hvite flekker på tennene. (White spots) Disse flekkene er estetisk skjemmende og er vanskelig å fjerne. Det enkleste er å forebygge disse ved å følge de hygienerutinene vi ved Glis Tannregulering gir dere!
Disse hvite flekkene kan utvikle seg videre til ordentlige hull som krever behandling. Ta godt vare på tennene under behandlingen, slik at resultatet blir best mulig! Pasienten skal gå til kontroll/stramming hver 4-6 uke. Det er viktig at de som bruker plater og annen avtagbar regulering tar denne med til hver kontroll, da disse ofte må justeres og kontrolleres. Viktig! Dere skal ALLTID ha ny time i hånden før dere forlater klinikken, etter hver kontrolltime.
Hvis noen av pasientene kommer hjem uten ny time, må dere kontakte oss på telefon 488 48 488 snarlig for å booke dette! Av og til løsner det en eller flere reguleringsklosser, ofte skjer dette i begynnelsen av behandlingen. Hvis dette skjer tar dere kontakt med oss snarlig slik at disse kan limes på igjen.
Regulering og mat / kosthold
Det vil være en del begrensninger i hva man kan spise under behandlingen med tannregulering. Disse begrensningene gjelder under hele behandlingen. Generelt skal man unngå all mat som er hard. Hard mat medfører at store tyggekrefter overføres til klossene, slik at disse løsner. Dette igjen medfører ofte at tennene kan bevege seg tilbake mot utgangpunktet. Vi må da bruke ekstra behandlingstid på å korrigere dette, slik at behandlingen tar lengre tid!
Mat du må unngå er: Drops, karameller, tyggegummi, nøtter, knekkebrød, seige og harde godterier generelt! Man må unngå å spise gulrøtter og eple i sin opprinnelige form. Raspet gulrot og oppskjærte epler er imidlertid greit. Det å gnage kjøtt fra bein må man også unngå, bruk kniv og gaffel.
Smerter / ubehag
2-3 timer etter at reguleringen er påsatt, vil det være ømt / vondt i tennene. Dette er helt normalt og vil vare alt fra 2-3 dager opptil en uke. Reseptfrie smertestillende vil enkelt kunne lindre dette, hvis det skulle være nødvendig. (ibux, ibuprofen, paracetamol, paracet osv) Følg doseringen angitt på pakningen.
Tennene kan etter en tid også bli bevegelige (mobile) dette er også helt normalt. Det anbefales bløt mat i denne perioden! I den første perioden er det også en viss risiko for å få gnagsår i kinnslimhinnen av de nypåsatte reguleringsklossene. Da er det godt å ha bløt voks som dere kan trykke på de skarpe kantene. Denne myke voksen kan brukes flere ganger. Etter hvert vil slimhinnene i munnen bli tykkere slik at kroppen på denne måten tilpasser seg reguleringen. Det tar ca 1 uke å tilvenne seg reguleringen. Det vil også bli noe ømt i tennene etter strammingen som skjer hver 4-6 uke, ømheten varer da ofte 2-3 dager.
Strikker
De aller fleste pasientene vil i løpet av sin tid med tannregulering bruke strikker. Årsaken til at man bruker disse strikkene er for å flytte på tenner i riktig retning. Strikkene kan brukes for blant annet å regulere overbitt, underbitt og lukke luker etter tannuttrekninger.
Ved overbitt brukes disse strikkene som hovedregel fra hjørnetannen i overkjeven til 6-års eller 12- års jekslene i underkjeven (Se bilder under på siden, klasse II strikker). Ved underbitt brukes strikkene hovedsakelig fra hjørnetennene i underkjeven til 6-års jekslene i overkjeven.(Se bildet under på siden, klasse III strikker) De ansatte ved klinikken vil vise deg hvordan du skal bruke dine strikker, hvis du er i tvil ring oss på tlf 488 48 488.
Hovedregelen er at strikkene brukes likt på begge sider (symmetri) samt at de skal brukes 24 timer i døgnet 7 dager i uken. (24/7). Strikkene byttes hver kveld før leggetid , da tar man to nye strikker fra sin strikkpose. Strikkene kan tas ut ved måltider, men settes på plass igjen når måltidet er over.
Strikkene kan også tas ut ved tannpuss. Dette er unntakene, for øvrig skal strikkene brukes hele dagen og hele natten.
Smerter ved strikkbruk: Når man starter med strikkene for første gang vil dette gi ømhet/smerter i tennene den første perioden (noen dager), men dette vil gå over av seg selv når kroppen har tilpasset seg de nye kreftene. Mange pasienter prøver å ta en pause fra strikkene i denne perioden for på denne måten unngå smertene. Problemet ved denne metoden er at man ikke får brukt strikkene og kroppen får aldri tid til å venne seg til strikkene. Dette vil medføre at strikkene vil gi smerter hver gang man bruker dem etter en lengre pause. Ved å bruke strikkene sammenhengende hele tiden, vil smertene forsvinne og kroppen får tid til å tilpasse seg.
Pasienter som ikke bruker strikkene som foreskrevet/anbefalt av reguleringstannlegen:
Dette vil medføre at behandlingen tar lengre tid, samt at behandlingsresultatet ikke vil bli optimalt. For å få de peneste og beste resultatene av tannreguleringen, er man avhengig av pasientens samarbeidsevne. Tannregulering er et samarbeidsprosjekt, hvor pasientens innsats ofte gjenspeiler seg i det endelige resultatet. For å oppnå et optimalt behandlingsresultat innen en fornuftig behandlingstid må pasienten etterleve de råd som din reguleringstannlege gir. Dette gjelder både strikkbruk og hvor flink man er å rengjøre sine tenner.
Noen pasienter velger å bruke strikkene bare om natten selv om de er blitt anbefalt å bruke strikkene 24/7(hele tiden): Dette medfører at tennene flytter seg i riktig retning om natten, men at tennene beveger seg tilbake til utgangspunktet i løpet av dagen når man ikke bruker strikkene. Dette medfører at tennene i netto ikke beveger seg i det hele tatt. I prinsippet kan man da bruke strikkene i flere år uten at noe faktisk skjer. Ofte når man bruker strikker kan resten av reguleringen være passiv, slik at det eneste aktive element i reguleringen er strikkene. Bruk strikkene som anbefalt, det lønner seg.
Husk vårt mål er alltid et best mulig behandlingsresultat, på kortest mulig tid. Dette bør også være dine mål. Stå på og bruk dine strikker som anbefalt.
Ønsker du en konsultasjon? – fyll ut kontaktskjemaet eller ring 91 70 85 05